dinsdag 6 juni 2017

De States

De zon schijnt als ik wakker wordt. Vandaag ga ik naar de States.
Eerst volg ik de weg langs de grens naar Cardston. Deze weg loopt door de grasvlakte. Regelmatig zie je wild. Zoals deze wolven. Maar die rennen meteen weg als je vaart mindert.

En herten of zoiets.
Of er schiet een roofvogel voor je door.

Kom ik daar door een verlaten gehucht Del Bonita genaamd.

Er is een postkantoor annex winkeltje uit 1935.


Even naar binnen lopen want het is open staat er op. De binnenkant is ook uit de1935 tijd lijkt me. Het postkantoor gedeelte.

En het winkeltje. Er is een vriendelijke vrouw die wat uitleg geeft maar niet op de foto wil. Het postkantoor is nog steeds in gebruik voor de omgeving en men komt 3 keer per week post halen/brengen.
En een verzameling lege flesjes.


Zo en nu weer verder naar Whiskey Gap.
Wiskey Gap bestaat nu niet meer maar heeft vroeger wel bestaan en een grote rol in de whiskey smokkel gespeeld. Daarom ook dat de
North West Mounted Politie hier posten had zoals gisteren bv in het Writing-on-Stone park . Dit was om de smokkelaars te (proberen) pakken. Ook uitleg waarom het ene Whiskey heet en het andere Whisky. Er was destijds zelfs een trein die er naar toe reed.


Verder gaat het door het haast oneindige grasland.


Ook een telkens terugkerend bord is dit. Geen hout meebrengen om bv een vuurtje te stoken op de camping. De Dutch Elm Disease is bij ons bekent als de iepenziekte.

En dan ben je aan de States Border. En nu? Gewoon stoppen totdat je een teken krijgt dat je mag doorrijden tot aan het schuifraam.

De grens stelde niets voor. Pas controle en de normale vragen zoals heb je een geweer bij, vers fruit, waar kom je vandaan. Waar is die stempel van? ALC border? Waar is dat? Alaska. Dat is ver van hier. O, dat kenteken van je? Ja, hoe zal ik dat in de computer zetten? Nog geen 2-3 minuut en ik was er over. Er was ook verder geen een ander voertuig te zien. En dan ben je in het land van Trump. Maar ook ben je nog/weer in Blackfoot Nation. Alles heeft hier met de indianen te maken.


Nu heb ik ergens een foto met de geplande route door de States maar ik kan deze niet vinden op mijn klaptop. Als ik hem vind dan komt deze hier te staan. Ja gevonden!!!

  Nu ben ik in de staat Montana.
Eerst ga ik het naar het Glacier National Park. Dit is de Amerikaanse kant van het Canadese Waterton Lakes National Park. Op aanraden van John en Eddy ga ik de Going to the Sun Road rijden in het Glacier National Park. Dus er op af. Nog veel grasland onderweg dan ook veel vee. Allemaal bisons.

Dan het park in.

Best druk bij het info centre.


Ik kijk maar even in het info gedeelte.Even een toegangs kaart kopen. Dit park kost 30 dollar maar als ik een pas voor alles States parken koop ben ik 80 dollar kwijt. Dus dan heb ik al ook toegang voor oa Grand Canyon enYellowstone waar ik ook nog naar toe wil. Dat lijkt me het goedkoopste. Ja, als zuunige ollander doe je dat. Als ze de kaart maakt dan maak ik snel een foto.

Zo dit is hem.

En nu het park in. Maar verder dan het begin van de Logan Pass kom je niet. Deze is nog niet open. Nog te veel sneeuw op de top. En dat in Juni. Ik rijdt tot zover als het gaat.Ook hier wel eens een bosbrandje.


Tot zover kan je rijden en dan moet je weer terug.


Weer terug over dezelfde weg het park uit en richting Browning. Er is onderweg van alles te zien. Alles in het teken van de vroegere bewoners.
Ook hier heeft een grote bosbrand gewoed.


Op deze kaart is te zien hoe groot het land van de Blackfoot indianen vroeger wel niet is geweest. Van Edmonton en Regina (Canada) tot voorbij Yellowstone Park in de States. Hier kan Nederland vele malen in.

Deze avond aangekomen in Browning. Je kunt zien dat iedereen hier van indiaanse afkomst is als je rond kijkt. Ik had weer een Politiepet achter me aan rijden. En deze draaide achter mij de parking op maar was alleen maar nieuwsgierig denk ik. Hij reed weer verder. Blackfeet Law???

Geparkeerd bij het Glacier Peaks Casino. Even gevraagd aan de beveiliging en was geen probleem.

1 opmerking:

 1. Hoi Peter,

  Wat een mooie foto s weer. En wat een verschil. Eerst hele groene vlaktes en dan ineens weer prACHTige bergen. In dat kleine dorpje waar je doorheen kwam stond een huis te koop. Vraag je dan (zomaar) weleens de prijs van zo n woning om een indicatie te krijgen wat een huis daar kost? Of kon je de vraagprijs op het aanplakbiljet zien? Zulke dingen vind ik dan weer interessant. Vergelijken met je eigen huis. Hoeveel dollars heb ik trouwens voor 1 euro?
  Had je nog een glas/flesje voor dat winkeltje van de glasverzameling? Of denk je daar dan niet over na? Waarschijnlijk heb je alles dat op was al weggegooid. Jammer voor hen. En helaas, mag je weer niet verder. Ongelofelijk hoeveel pech je al hebt gehad wat dat betreft. Ik zou er erg onzeker van worden.
  Wat ik ook leuk vind is dat je in het land bent van de vroegere indianen. Zo waren wij in Nieuw Zeeland in een park waar de Maori's nog op originele wijze woonden. Erg leuk om dat in het echt te zien. Jammer dat die mensen min of meer gedwongen worden om allemaal op dezelfde manier in het leven mee te gaan en niet meer in hun eigen identiteit en gewoontes. Jammer.
  Dank weer voor zoveel leuke mooie foto's.
  Genoeg voor vandaag. Ik hoop van de week snel weer verder te gaan. Ik zie zo wel zoveel. Dank je wel daar voor.

  Groetjes Marianne

  BeantwoordenVerwijderen